Nem luxus többé szemhéjplasztika – Szabaduljon meg a szem alatti táskáktól!

 

 

A szemek az arc jellegének egyik legfontosabb meghatározói. Hiába érezzük magunkat lélekben fiatalnak, ha a tükörbe nézve a szemhéj bőrének megereszkedése, ráncossága, illetve a szem alatti táskák, a fáradt szemek miatt arcunk idősnek tűnik. Sajnos az öregedés jelei leghamarabb itt jelentkeznek. Szerencsére a szemhéjplasztika eredményeképpen felfrissül a szemkörnyék, ezzel az egész arc fiatalosabbá válik, és búcsút inthetünk a fáradt szem miatti szomorú tekintetnek is.

 

Mi történik a műtét előtt? 

 

Az alsó szemhéjplasztika előtti műtétet minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg. Itt alakítja ki a páciens és a plasztikai sebész közösen azt a képet, melyet a korrekcióval el szeretnének érni. Szóba kerülnek az ellenjavallatok, például a pajzsmirigy működési zavar, cukorbetegség, magas vérnyomás, véralvadás-gátló gyógyszerek szedése, illetve a kizáró okok is, mint a szem bármilyen gyulladása. A páciens és az orvos megbeszélik az előzetesen elvégzendő vizsgálatokat (labor, EKG, illetve egyéni elbírálás szerint az egyéb vizsgálatokat), és amennyiben a páciens dohányzik, a plasztikai sebész tájékoztatja ennek gyógyulást hátráltató hatásáról, és javasolja, hogy a műtét előtt legalább 6-8 nappal hagyja abba.

Hogy zajlik a beavatkozás?

A sebészi úton történő szemhéjplasztika a szemhéjak bőrfeleslegének kimetszéséből áll, melynek eredményeképp a megmaradt bőr feszessé válik, és eltűnnek a szem alatti táskák, Ezzel egyidejűleg – szükség esetén – eltávolításra kerülnek a szemüregi zsír elődomborodásából adódó kitüremkedések is. Helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végezhető beavatkozásról van szó, alsó szemhéjplasztika esetén a heg közvetlenül a pillasor alatt helyezkedik el 1-2 milliméterrel, és onnan halad az oldalsó szemzug redőjébe. A varrateltávolítás a műtét utáni 4-7. napon történik. A szemhéjplasztika végeztével a plasztikai sebész a sebet vékony fonallal zárja, a szemhéjakat pedig ragasztócsíkokkal rögzíti.

Mennyi a gyógyulási idő?

A beavatkozást követő 4.-7. napon történik a varratszedés, a hegek a műtét után 1-2 héttel már alig láthatóak és egyre észrevehetetlenebbé válnak. A szemhéjak végleges állapota kb. 2-3 hónap múlva alakul ki, bár az eredmény már 3 hét múlva látszik. A vágások látható heg nélkül gyógyulnak, ám a szemhéjplasztika után néhány napig duzzanat jelentkezhet, melynek csökkentésére jeges borogatást szoktunk ajánlani. A szemhéjplasztika után a szemhéjakon jelentkező véraláfutás okozhat lilás elszíneződést, illetve minimális duzzanatot, de ez nagyjából 7-10 nap elteltével megszűnik. A sebet 4-5 napig óvni kell a víztől, illetve kerülni kell az intenzív mozgást, a nehéz fizikai munkát, és a sminkelést. Erre csak a szemhéjplasztikát követő második hét után kerülhet sor.

A beavatkozás eredménye

A szemhéjplasztika tartós eredményhez vezet, eltűnnek a szem alatti táskák, és a fáradt szemek. Mindenképpen előnyös a dohányzás és az erős napsugárzás kerülése, mert ezek negatívan befolyásolhatják a kívánt eredményt. Az idő előrehaladtával – a bőr természetes öregedési folyamata miatt – körülbelül 10 év múlva szükség lehet a beavatkozás megismétlésére.

Mónika (37) szerint élete legjobb döntése volt, hogy vállalkozott az alsó szemhéjplasztikára.

„ A kollégáim sokszor említették, hogy fáradtnak, kialvatlannak tűnök, még akkor is, ha épp egy pihentető hétvégén vettem részt. Két hét szabadságot vettem ki, és rászántam magam a beavatkozásra. Amikor újra munkába álltam, mindenkitől csak azt hallottam, hogy olyan kipihentnek tűnök. Ők azt hitték nyaralni voltam, pedig mindössze annyi történt, hogy megszabadultam a szem alatti táskáktól.”