Áttörés a degeneratív ízületi betegségek kezelésében!

 

Különleges, hazánkban csak a Mona Lisa Centrumban elérhető kezeléssel segítenek azokon, akik degeneratív ízületi betegségektől szenvednek. Az alig három órás beavatkozás alatt a pácienseknek olyan regeneráló sejtekben gazdag vérplazmát fecskendeznek a fájdalmas és gyulladt területre, amely beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.


Sajnos napjainkban az ízületi kopás és meszesedés civilizációs betegségnek tekinthető, ennek oka legfőképpen a túlsúly és a mozgásszegény életmód. A kórkép már fiatalokat is érinthet, nem ritka, hogy a harmincas éveikben járó páciensek keresik fel panaszaikkal az orvost. Ráadásul a kor előrehaladtával az ízület betegségek fokozottan jelentkeznek, a statisztikák szerint a 65 év felettieknek több mint fele küzd ezzel a problémával.


De lássuk csak miről is van szó tulajdonképpen? A porckopás során az ízületek végeit borító porcok károsodnak, ami azért jelent nagy gondot, mivel azok tulajdonképpen védőpárnaként működnek, így biztosítva azt, hogy a csontok ne érintkezzenek egymással. Ha elkopnak, fájdalmassá, vagy akár merevvé válik a mozgás. A bajt tetőzi, hogy az életkor előrehaladtával a porcszövet állományát alkotó kollagén is vizet veszít, emiatt azok rugalmassága és terhelhetősége is fokozatosan csökken, am ugyancsak fájdalomhoz vezet.


Mivel az ízületi kopás különféle típusai emberek millióit érinti, kezelésére több fajta lehetőség létezik. Szóba kerülhet a sebészeti beavatkozás, porcpótlók vagy szteroidok, illetve szteroidmentes gyulladáscsökkentők beinjekciózása a fájdalmas ízületbe, ám ezek sajnos hosszú távon a környező szöveteknek is árthatnak és károsíthatják azokat. Az elmúlt években hyaluronsav beinjektálásával is próbálkoztak az orvosok, illetve elterjedtek a szájon át szedhető glükózamin-szulfát készítmények.

Ezek ugyan javíthatják, és valamelyest helyrehozhatják a porc rugalmasságát, és az ízületi felszínek között súrlódást is csökkentik, de valójában csak tüneti kezelésre szolgálnak. Létezik azonban egy másik alternatíva, melynek segítségével a szervezet saját őssejtjeivel gyógyul! Az amerikai orvosok kidolgoztak egy új eljárást a degeneratív térd-, váll-, és könyökízületi betegségek orvoslására, amely kihasználja a felnőtt őssejtek és növekedési faktorok gyulladáscsökkentő és gyógyító hatását.

A kezelés során úgynevezett PRP-t (Platelet Rich Plasma), vagyis vérlemezkékben gazdag vérplazmát, illetve a beteg hasáról leszívott, és abból kinyert felnőtt differenciálódott őssejteket használják fel. A felnőtt őssejtek rendelkeznek azzal a képességgel, hogy „felismerjék” a szöveti sérüléseket, elváltozásokat, és helyrehozzák azokat. Talán hihetetlen, de képesek csonttá, porccá, izommá, zsírrá, kollagénné, idegszövetté vagy akár vérerekké is átalakulni.

A kezelésnek semmilyen ellenjavallata nincs, hiszen a test saját szöveteivel dolgoznak, így allergia sem léphet fel. A helyi érzéstelenítésben végzett sebészeti beavatkozás mindössze három órát vesz igénybe, ám az eredménye példátlan. Az eljárás során egy vékony tűvel juttatják a be a beteg ízületbe az őssejteket, a javulás pedig szinte rögtön tapasztalható!